[Case Study] Ecom Ads Funnel

RM102k Dalam Masa 17 Hari Dengan Ecommerce & Conversion Ads

[Case Study] Ecom Ads Funnel

RM102k Dalam Masa 17 Hari Dengan Ecommerce & Conversion Ads

Baru – baru ini, saya ada uruskan kempen iklan untuk projek Ramadan.

Sepanjang 2 minggu, saya telah belanjakan lebih RM12k untuk eksperimen dengan Facebook™ Ads dan sales funnel.

Selepas split test pertama gagal dan burnt RM300.. 

Saya repair funnel ni dan ‘TERbuat’ 44% dari pelanggan saya beli pakej yang lebih besar.

Nak tahu teknik apa yang saya guna?

Dalam case study ni, saya akan kongsikan funnel dan strategi ecom yang saya guna untuk: 

  • Hit 6.7% Web Conversion Rate
  • Hasilkan RM102k jualan 
  • Maintain 8.5X ROAS
Saya juga akan kongsikan apa yang tak berkesan untuk kempen saya, selamat membaca! 🙂

Strategi 2020 Dah Tak Berkesan?

Saya tak kata strategi lama tu salah.

Tapi what if kalau kita ada cara lain yang betul – betul efektif untuk double up conversion rates dan sales anda?

Cara 98% usahawan buat iklan Ecom

Lepas siapkan headline, ayat iklan dan gambar.

Geng 98% ni akan terus buat conversion ads dan hantar trafik ke shop page atau katalog.

Tapi bila visitor sampai dekat landing page? 

Sonyap.. 

Add to cart je banyak dan ROAS sekadar 2 – 3.5X je. 

Conversion rate pun sekitar 1 – 2%.

Macam ni juga lah cara saya burn RM300 lepas split test selama 48 jam.

Website ecommerce? Done.

Product photosoot? Done.

Tapi lepas saya hantar trafik guna conversion ads ke shop page?

Sonyap! Add to cart je banyak.

Strategi: Ecom Ads Funnel

Sekarang, saya nak kongsikan apa yang saya ubah untuk dapatkan:

  • RM102k dalam masa 17 hari.
  • Hit 8.52X ROAS.
  • 6.7% web conversion rate.

Perbaiki Iklan (Advert)

Pertama sekali, saya revamp gambar dan perbaiki ayat iklan.

Saya guna testimoni terbaik dari pelanggan sebagai intro.

Saya juga tambah elemen emosi dalam ayat iklan iaitu “seronok untuk dinikmati bersama keluarga”. 

Akhir sekali, saya present offer saya secara ringkas dan gunakan CTA yang jelas iaitu:

Klik button Learn More untuk dapatkan maklumat lanjut.

Landing Page

Sebelum ni, trafik dari conversion ads akan dihantar ke shop page.

Sekarang, saya akan direct mereka ke landing page dulu.

Berikut ialah elemen penting dalam sales page yang menyumbang pada conversions.

  1. Banner (Hook + emotion)
  2. Kerisauan pelanggan
  3. Apa yang kami akan deliver
  4. Testimoni
  5. Offer & CTA

Q: Bisnes saya dalam kategori fashion, banyak variasi. Sesuai ke guna landing page?

A: Landing page bukan sahaja akan filter dan tinggalkan trafik yang berkualiti dalam funnel.

Tapi ia juga akan buat visitor lebih berminat dengan tawaran anda.

Sebab itulah conversion rates boleh naik double kalau kita struktur sales page dengan betul!

Dalam page tu nanti, buat mini gallery dan showcase produk anda.

Letakkan info penting macam dalam bulletpoints yang saya tulis di atas.

Di bahagian Call To Action, letak section shop atau guna button untuk direct visitor ke shop page.

Untuk produk yang tak banyak variasi, anda boleh terus letak pakej yang anda ada di bahagian CTA.

Page Upsell

Lepas pilih pakej di sales page, visitor akan di bawa ke page upsell.

Offer saya biasa je, tak ada free gift pun.

Kalau upgrade pakej dari 1 ke 2kg, mereka cuma akan dapat free shipping.

Hasil ‘first run’ selepas 18 jam

Selepas 18 jam (6AM-12AM), funnel ecom ni hasilkan RM1,049.80 daripada 11 customers.

Total dibelanjakan pada iklan ialah RM95.18.

Sebelum ni, saya hantar trafik ke shop page dan bakar RM300 lepas 48 jam.

Sekarang, baru spent RM95.18 dah dapat RM1k dalam masa 18 jam.

Scale Up

Untuk kempen ni, saya start slow dan scale hard.

Bila data purchase dah ‘cukup’ pada hari ke 6, barulah saya mula scale up dengan agresif.

Saya mulakan dengan lookalike purchase 1% kemudian saya buat 1 lagi kempen menggunakan lubuk hot traffic saya.

Hasil selepas 2 minggu

Sepanjang 17 hari, saya telah belanjakan sebanyak RM12,026.00 pada Facebook™ Ads.

Total jualan yang dihasilkan dari kempen ni ialah RM102,541.37 (8.52X ROAS).

Average conversion rate untuk funnel ni pula ialah 6.7%.

44% Ambil Offer Upsell

Apa yang mengejutkan ialah 44% pelanggan telah beli pakej yang paling besar.

Dari 949 orang, 417 (44%) katakan ‘Ya’ di page upsell dan checkout dengan pakej 2 kg.

Dengan bajet iklan yang sama, teknik ni bantu saya tingkatkan average order value dan ROAS.

Sebab inilah upsell kena dijadikan elemen wajib dalam funnel kalau kita nak hit conversions dan ROAS yang tinggi.

Nak skrip upsell yang saya guna untuk buat pelanggan beli pakej lebih besar?

Anda boleh guna skrip ni untuk upsell di website, Messenger ataupun Whatsapp.

Skrip dan susunan page upsell ni ringkas tapi explosive.

44% dari pelanggan ambil pakej yang lebih besar tanpa menggunakan coupon code atau free gift.

Anda juga akan dapat full sales page (flow + copywriting) yang saya guna untuk hit 6 – 11% web conversion rate.

Setting Iklan Facebook™ Ads & Scale Up Plan

Disebabkan saya dah rekod perjalanan eksperimen ni dari awal sampai habis, anda juga akan dapat:

  • 3 automated rules untuk mudahkan kerja optimization dan jimatkan kos iklan sehingga 25%.
  • Flow upsell dan cara guna skrip semasa buat closing di website, Messenger atau Whatsapp.
  • Scale up plan (Lookalike) dan lubuk hot trafik rahsia yang saya guna untuk hit 6-11% Web Conversion Rate.

Selain itu, anda juga akan belajar:

  • Teknik analisa data dan optimize iklan.
  • Teknik split test dan setting iklan (adset: objektif, detailed targeting, etc).
  • Cara untuk exit learning limited dengan mudah.
  • Retargeting ads (budget, structure dan advert)

150 terawal berpeluang untuk sertai group Whatsapp Ecom Ads Funnel

Topik hangat marketing dan isu terkini Facebook™ Ads. Dapatkan bantuan untuk hit conversions dan ROAS yang lebih baik melalui group ini. Tempat adalah terhad.

Strategi Ecom ni akan buat order pelanggan masuk di website anda tanpa henti

Harga asal Ecom Ads Funnel ialah RM250 tapi sempena pelancaran, saya ada diskaun khas untuk anda dan offer ini hanya untuk masa yang terhad.

Jam
Minit
Saat

Teknikal Iklan

Teknikal Facebook™ Ads & Scale up plan.
RM 80
  • Automated rules (tutorial)
  • Scale up plan (Lookalike)
  • Lubuk hot traffic
  • Teknik analisa data & optimizie iklan
  • Split test & Setting iklan (adset)
  • Cara exit Learning Limited
  • Retargeting ads

Ecom Ads Funnel

Funnel & Teknikal (Versi Penuh)
RM 120
  • Semua dalam pakej teknikal
  • Full sales page
  • Flow & skrip upsell
  • Funnel lengkap (A-Z)
Berbaloi-baloi!