[Case Study] RM24k Dalam 8 Hari Dengan FB Ads (13.45X ROAS)

Seperti yang anda tahu, Facebook selalu update algorithm untuk pastikan pengguna terima konten yang relevan dalam news feed.

Kesannya sekarang, cuma 2 – 4% sahaja dari Facebook fans kita yang dapat lihat organic post dari business page di news feed.

Tidak ada apa yang menghairankan pun sebenarnya sebab Facebook adalah organisasi untuk buat duit.

Makin rendah reach untuk organic post kita, makin tinggi lah revenue mereka sebab makin ramai yang akan buat iklan.

LOW HANGING FRUIT

FB Page Fans sebagai targeting (7.03X ROAS)

Kebiasaanya, saya akan gunakan audience dari FB page sebagai targeting pada awal kempen kerana ini adalah low hanging fruit kita.

Macam yang anda lihat dalam screenshot di atas, adset yang gunakan FB page fans sebagai targeting buat RM535 dari RM76.15 (7.03X ROAS).

Tapi, jumlah audience dari FB page kita adalah limited. Jadi kita perlukan wider audience reach untuk tingkatkan angka jualan.

Dalam case study di bawah ni saya akan kongsikan secara step by step tentang bagaimana untuk launch kempen FB Ads untuk pastikan wang yang anda belanjakan memberikan ROAS yang positif.

JAGA KUALITI DATABASE

Bermula pertengahan 2019, saya mula serius dengan penjagaan kualiti database saya kerana ada 2 sebab penting iaitu:

Pertama, makin ramai subscribers, makin tinggi harga autoresponder email. Jadi saya nak pastikan database saya dipenuhi dengan senarai prospek yang berkualiti sahaja.

Untuk dapatkan customer dengan cepat pula, saya guna conversion hack dan buat follow up untuk maximize profit pada masa akan datang.

Yang kedua, kalau majoriti database kita adalah ‘freebie hunters’ aka orang yang tak minat nak baca konten yang kita kongsi atau dengan apa yang kita jual, ini boleh menyebabkan open dan click rates kita jatuh.

Sangat penting untuk ‘cuci’ email list kita sekali sekala sebab bila email yang kita selalu hantar tu tak dibuka, behaviour email kita tu boleh ditanda sebagai ‘spam’.

Jadi sangat penting untuk jaga kualiti database email dan pastikan kita cuma attract orang yang betul – betul berminat dengan apa yang kita nak kongsikan.

SETUP FUNNEL & FOLLOW UP

Funnel overview & flow kempen

Sebelum mula buat ads, pastikan kita dah setup funnel dan sistem follow up terlebih dahulu.

FB Ads cuma tool untuk kita tarik targeted traffic sahaja, yang buat jualan dan maksimakan profit adalah struktur funnel dan follow up kita.

Jadi, FB Ads akan tarik target audience pergi ke sales page tripwire.

Lepas prospek buat pembelian, mereka akan dibawa ke thank you page dimana pixel akan record event ‘purchase’.

Ini penting untuk kita tahu, dari adset mana sesuatu jualan tersebut datang.

Dekat thank you page, pelanggan akan diberitahu bagaimana untuk dapatkan produk yang mereka telah beli.

Pada masa yang sama, pembelian ini juga akan trigger email follow up untuk hari 1 hingga hari ketujuh untuk maksimakan profit.

Penting untuk kita tahu berapa nilai pelanggan untuk 7, 14, 30 dan 60 hari supaya kita dapat susun sequence email untuk produk upsell kita.

Untuk audience yang dah ‘added to cart’ tapi belum buat pembelian pula, saya akan retarget mereka dengan iklan kedua.

#1 CONVERSION SETUP

Lepas dah setup funnel dan email follow up untuk upsell, perkara pertama yang saya buat ialah setup conversion events terlebih dahulu.

Saya setup 2 conversion events iaitu Purchase dan Add To Cart. Untuk memudahkan kerja, saya guna 2 plugin penting untuk bantu saya iaitu..

Plugin custom thank you page

a) Custom Thank you Page – kalau pelanggan beli produk A, plugin ni akan redirect mereka ke thank you page untuk produk A. Kalau beli produk B, dia akan bawa ke thank you page produk B.

Nota: Saya ada satu thank you page khas untuk setiap produk kerana purchase value dan instruction untuk setiap produk berbeza.

Plugin header & footer scripts

b) Header & Footer Scripts – Lepas install FB pixel, saya boleh masukkan code untuk purchase event berserta purchase value dengan mudah pada custom thank you page.

Untuk setup event add to cart, saya guna ‘Facebook’s Event Setup Tool’. Semua perkara ni anda boleh setup di halaman ‘pixels’. Ia terletak pada menu ads manager anda.

Sebelum ads dijalankan, saya juga buat 2 custom audience penting iaitu: 

  • Customers (180 days)
  • Added To Cart (7 days)

2 audience ni penting untuk digunakan semasa targeting iklan utama dan retargeting nanti.

#2 AUDIENCE TARGETING

Simple audience targeting

Untuk kempen ini, saya sediakan 5 audience untuk digunakan sebagai targeting termasuk Fan FB Page saya.

Audience di atas ni ialah berdasarkan ‘interest’. Saya cuma akan gunakan lookalike audience semasa fasa scaling dah bermula sahaja.

5 audience yang saya gunakan ni ialah hasil dari research untuk kempen saya yang lepas. Saya utamakan audience yang well performing.

Simple targeting sahaja. Jika saya perlu lebih banyak interests, saya cuma klik pada button suggestions pada bahagian audience targeting.

No hardcore research.

#3 Ad Creative

Saya sediakan 3 ad copy untuk iklan utama. 2 daripada tu difokuskan kepada setiap satu masalah khusus yang dialami oleh prospek.

 1 lagi adalah general untuk kesemua masalah yang produk saya boleh selesaikan.

  • Ad copy A = Masalah A
  • Ad Copy B = Masalah B
  • Ad Copy C = Masalah A + B

Kemudian saya sediakan 2 gambar untuk digunakan pada iklan tersebut.

Untuk iklan retargeting pula, saya gunakan 2 testimoni dari pelanggan untuk dijadikan ad copy. Di bawah testimoni tersebut, saya letakkan call to action yang jelas.

Untuk iklan retargeting ini, saya gunakan gambar simple khas untuk represent testimoni dari pelanggan saya.

#4 CONVERSION ADS

Conversion event: Add To Cart

Untuk iklan utama, saya gunakan ‘Conversions’ sebagai objektif. Pada bahagian conversion event, saya setkan kepada Add To Cart.

Untuk kempen ini, saya tidak menggunakan ‘Campaign Budget Optimization.

Ini kerana CBO hanya digunakan semasa fasa scaling dimana saya duplicate winning adsets ke dalam kempen baru.

Selalunya dalam satu campaign CBO, saya akan guna 5 – 10 adsets dan bajet harian akan diletakkan pada RM100 – RM200.

Exclude customers in targeting

Pada bahagian audience targeting, saya gunakan 5 interest yang saya dah sediakan awal tadi. Jadi saya buat 5 adsets dimana saya target 1 interest dalam setiap satu adset.

Pada bahagian custom audience, saya exclude ‘Customers – 180 hari’ untuk kelima – lima adset ni.

Pada bahagian placement, saya gunakan FB news feed dan mobile sahaja untuk iklan pertama.

Bila dah selesai setup adset, saya beralih kepada bahagian advert pula. Dekat bahagian ini mudah sahaja kalau kita dah sediakan ad copy, gambar dan URL dalam file.

Jadi bila kita sampai dekat bahagian ini, kita perlu copy n paste sahaja.

#5 RETARGETING ADS

Conversion Event: Purchase

Selepas iklan pertama dah running dan custom audience untuk orang yang visit sales page dah ready, saya mula buat iklan retargeting pula.

Untuk iklan ni, saya guna conversion ad juga sebagai objektif cuma bezanya pada bahagian conversion event, saya setkan pada Purchase.

Kemudian, saya gunakan Custom Audience untuk orang yang dah add to cart  (7 hari) dan exclude audience yang dah jadi pelanggan (180 hari).

Dekat bahagian advert, saya gunakan testimoni dengan emoji bintang dan saya letakkan simple CTA yang ditulis dengan jelas di bawah testimoni tersebut.

Bajet harian untuk iklan retargeting ni ialah 10% dari total bajet iklan utama iaitu RM10/hari sahaja.

13.45X ROAS SELEPAS 8 HARI

RM24,375 dalam 8 hari (13.45X ROAS)

Ada adset yang rugi, ada yang untung. Yang rugi tu saya terus tutup dan duplicate untuk digantikan dengan adset yang menggunakan targeting baru.

Manakala adsets yang menguntungkan pula saya terus scale secara horizontal dan buat lookalike audiences.

Anda boleh rujuk artikel tentang big metrics pada bahagian blog saya untuk belajar lebih lanjut tentang metrik penting untuk pastikan kempen FB Ads hit ROAS positif.

Lepas 8 hari, saya telah belanjakan sebanyak RM1812.38 pada 12 adsets dan kempen ni telah buat jualan sebanyak RM24,375.00 (13.45X ROAS).

Lebih 60% daripada total jualan ni datang dari email follow up dan upsell. Lebih kurang 40% sahaja yang datang straight dari FB Ads.

Jadi sangat penting untuk kita manage database dengan betul dan follow up dengan pelanggan untuk maksimakan profit kita.

The real profit is always in the follow up, sebab tu sesetengah marketer tak kisah spend RM50 untuk dapatkan pelanggan walaupun cuma dapat untung kecil pada front end sale.

Ini kerana mereka jelas yang the real money is in the backend sales dan produk yang kita akan upsell.

Jadi itu adalah funnel dan cara saya setup kempen FB Ads untuk generate 13.45X ROAS dalam masa 8 hari.

Saya harap case study ini bermanfaat untuk anda, terima kasih kerana membaca. Saya jumpa anda dalam email dan perkongsian yang akan datang.

HARGA NAIK KE RM297 SELEPAS:

STRATEGI FOLLOW UP UNTUK CONVERT & GANDAKAN JUALAN SECARA AUTOPILOT, RM247 SAHAJA!

Autopilot Conversion ialah kelas online untuk bantu anda convert prospek jadi pelanggan dan gandakan jualan (upsell) secara autopilot melalui email marketing.

Antara perkara yang anda akan belajar melalui video penerangan dan ebook Autopilot Conversion adalah:

  • Format optin page & lead magnet untuk convert 40% cold leads kepada warm audience.
  • Format case study untuk bina trust dan yakinkan prospek supaya proses jualan menjadi mudah.
  • Launch Funnel yang mengandungi 4 fasa penting untuk pelancaran servis atau produk digital.
  • Reverse Open Cart Funnel untuk convert prospek dan buat upsell dalam masa 7 hari.
  • ‘Fill in the blank’ templates untuk sales page dan 5 sequence email penting iaitu Hello, Seeding, Open Cart, Customer & Upsell.

Anda boleh klik pada button di bawah untuk baca lebih lanjut dan sertai Autopilot Conversion.

Scroll to Top