Blueprint bina sales funnel & Strategi Facebook™ Ads untuk tingkatkan jualan, order value & ROAS

Kos iklan memang dah tak murah macam dulu, tapi banyak perkara yang kita boleh perbaiki untuk tingkatkan ROAS. Jom saya kongsikan secara terperinci dalam case study ini 👇🏻

Jual produk RM35 je tapi Pelanggan Checkout sampai RM170, ROAS naik ke 8.33X 🚀

Baru – baru ni, saya ada buat side hustle dan eksperimen dengan produk ecommerce.

Lepas buat product research, saya jumpa produk yang saya nak jual iaitu Travel Bag Organizer.

Produk ni saya ambil dari shopee je kemudian saya flip & jual di website sendiri.

Projek ni memang buat saya excited untuk mula sebab sebelum ni saya selalu jumpa soalan macamni:

“Saya jual produk murah, sesuai ke guna website?”

“Untung saya nipis, boleh ke guna iklan conversions?”

“Iklan kan mahal sekarang, jual produk harga RM35 boleh ke buat untung?”

Masa mula – mula nak jual produk ni, saya ada minta pendapat dari circle saya.

Antara komen yang saya terima ialah “Jual produk RM35 je eh? Produk murah. Margin kecik. Ok kot?”

Dengan pengalaman yang ada, saya cuba bina sales page dan funnel untuk produk ni.

Tapi lepas saya run iklan, hari pertama tu cuma dapat 3 sales je.  

Memang down bila tengok cancelled order tu! 😂 

Dalam hati saya, “still fasa split test, nanti ok kot..”

Pada hari kedua, results masih tak seperti yang saya harapkan. 

Senang cerita, memang tak banyak beza dari hari sebelumnya.

Bagi saya, produk ni deserved better results jadi saya pun tengok data di Ads Manager untuk kenal pasti puncanya.

Bila saya tengok dekat performance iklan. Kos Landing Page Views dan metrik penting yang lain semuanya okay.

Maksudnya, memang ramai orang berminat bila tengok iklan tu. 

Jadi saya tak sentuh apa – apa dekat bahagian teknikal iklan & creative.

Cuma masalah utama saya ialah visitors stuck dekat sales page dan tak proceed ke checkout.

Jadi saya buat beberapa perubahan dekat sales page dan funnel saya iaitu:

1. Adjust offer untuk jadi lebih menarik dan sukar ditolak. Offer baru ni distruktur khas untuk buat pelanggan beli pakej besar dan rasa rugi kalau mereka beli 1 unit.

2. Perbaiki copywriting supaya mesej jadi lebih jelas dan buat offer nampak lebih menarik.

3. Saya ubah dan guna sales funnel yang lebih simple. Sebelum ni, ada page upsell. Untuk funnel baru, saya cuma guna order bump dengan offer menarik sahaja.

Di bawah ni ialah hasil lepas saya run semula iklan Facebook™ Ads dengan setting yang sama.

Sebelum ni sales page tak berapa nak convert, kalau ada pun customer beli 1 unit.

Lepas buat perubahan, majoriti dari pelanggan telah beli pakej 2 & 3 unit.

Saya letak 4 pakej dekat sales page iaitu 1, 2, 3 & 5 unit.

Yang mengejutkan saya, pelanggan yang beli pakej 5 unit lebih ramai dari yang beli 1 unit!

Lepas adjust copywriting, offer dan simplify sales funnel.

Average Order Value pelanggan naik dari RM54 ke RM96 dan majoriti telah checkout dengan nilai RM109 – RM170.

Sebelum buat perubahan, saya spent RM154.91 sen pada iklan dan cuma buat jualan sebanyak RM163.97. 😂

Lepas optimize, di bawah ni ialah one of the best days di mana saya spent RM382.14 dan dapat buat jualan sebanyak RM3169.55.

ROAS yang dihasilkan pula hampir 8.3X.

Not bad untuk fasa validation dan produk yang cuma diambil dari Shopee.

Jadi itu ialah 3 perkara yang saya ubah pada sales page dan funnel untuk produk ni.

Untuk offer, saya tak guna diskaun yang gila – gila atau bagi free gift yang banyak sebab produk ni memang dah murah.

Nak diskaun murah macam mana lagi kan. 😂

Saya cuma restructure balik pakej dan bahagian offer untuk buat pelanggan rasa rugi kalau tak beli pakej yang jual multiple units.

Untuk order bump pula,  saya guna plugin yang reliable dan optimized untuk conversions.

Saya letak offer yang irresistible dan hasilkan copywriting untuk buat offer tu nampak menarik. 

Dekat copywriting, saya fokuskan pada impak dan apa yang pelanggan akan experience lepas dapatkan produk upsell tu.

Hasilnya, order bump bukan sahaja dapat cover Cost Per Purchase tapi buat ROAS naik lagi tinggi.

Belajar bina sales funnel & strategi Facebook™ Ads high converting dalam Ecom Sales Funnel

Dalam case study ecommerce ni, kita akan bedah siasat dan belajar tentang elemen dan faktor penting untuk hasilkan sales funnel dan iklan Facebook™ Ads yang convert.

Anda akan belajar tentang sales funnel, sales page, offer, pricing strategy, order bump, creative dan strategi Facebook™ Ads yang saya guna untuk hasilkan kos LPV yang murah, conversion rate sales page 8.94% dan ROAS 5.33X!

Macam mana saya buat dari segi format, perkara yang saya ubah dari takda hasil jadi ada hasil. Anda akan belajar dari A – Z dalam panduan ni.

Ambil blueprint proven untuk produk ecom ni dan praktikan dalam bisnes anda untuk tingkatkan conversions, order value & ROAS iklan.

Di bawah ni ialah chapter utama yang anda akan belajar dalam Ecom Sales Funnel.

Chapter #1

Market Research

Belajar cara kenal pasti target audience dan kumpul maklumat penting untuk hasilkan mesej iklan & copywriting sales page yang berimpak dalam kempen marketing.

Saya juga kongsikan cara saya guna ChatGPT untuk buat market research dan belajar lebih mendalam tentang target audience.

Chapter #2

Struktur Sales Funnel

Belajar bina sales funnel untuk ‘hasut’ pelanggan supaya checkout dengan order value yang tinggi. 

Saya akan reveal flow sales page, cara saya adjust offer, pricing strategy dan order bump untuk naikkan conversions & order value.

Tak perlu bagi diskaun atau free gift gila – gila pun. Cuma fokus pada apa yang buatkan pelanggan cair.

Chapter #3

ChatGPT Untuk Marketing

Saya kongsikan cara saya guna ChatGPT untuk research audience, hasilkan copywriting sales page, headline berimpak, description text dan ayat follow up yang convert untuk yakinkan pelanggan dan gerakkan mereka untuk buat pembelian.

Chapter #4

Winning Ad Creative

Format & contoh gambar iklan yang saya guna untuk dapatkan banyak clicks dan landing page view sekitar RM1 – RM1.50 sahaja. 

Saya juga ada kongsikan video yang saya guna dan jenis – jenis video yang sesuai dan berimpak untuk hasilkan conversions.

Chapter #5

Winning Ad Copy

Gambar iklan dan Copywriting memainkan peranan besar untuk dapatkan banyak klik ke landing page dengan kos yang murah.

 Belajar hasilkan ayat iklan Facebook™ Ads yang convert dalam chapter ni. 

Saya juga akan kongsikan format dan prompts yang saya guna di ChatGPT untuk hasilkan ayat iklan &  headline yang berimpak dalam kempen iklan.

Chapter #6

Strategi Facebook™ Ads

Saya kongsi cara berkesan untuk split testing dan jumpa winning audience dan advert dengan cepat.

Latest update! Anda akan belajar strategi dan setting yang saya guna untuk scale up kempen Facebook™ Ads.

Dalam tutorial ni, anda juga akan belajar melalui Ads Manager yang saya guna untuk case study ni jadi anda boleh nampak contoh – contoh iklan yang saya dah buat. Saya tunjukkan part by part dalam tutorial ni.

Bukan teori atau Teknik magic! case study ini dihasilkan dari REAL experiments dengan produk ecommerce.

Saya jalankan iklan conversions untuk produk ni dari 7 – 31 Januari 2023.

Sepanjang tempoh tu, saya telah belanjakan RM2,888.59 pada iklan.

Jualan yang dihasilkan dari kempen ni pula ialah RM15,400.67 (5.33X ROAS).

Saya juga ada guna funnel dan strategi Facebook™ Ads dalam case study ni pada bisnes lain.

Antaranya ialah bisnes tudung bawal di bawah ni.

Nota: Di bawah ni ialah total sales dalam masa 1 hari.

Yang di bawah ni pula ialah produk seasonal dan kempen iklan dijalankan semasa bulan April tahun 2022.

Untuk bisnes ni, saya guna funnel dan strategi iklan yang sama untuk hasilkan jualan sebanyak RM100k dalam masa sebulan.

Dari Meja Baem Ashrawi – Ecom Sales Funnel dihasilkan khas untuk bantu anda tingkatkan jualan melalui website dan Facebook™ Ads. Apa yang saya kongsikan dalam panduan ni ialah 100% battle tested methods dari eksperimen saya yang dah terbukti untuk berikan hasil dalam dunia bisnes online pada hari ini. 

Antara syarikat yang saya pernah bantu dalam digital marketing:

Tahun
0 +
Pelajar
0 +
Klien
0 +
Negara
0 +

Sales page tak convert, ROAS rendah, susah nak scale?

Niche Fashion, RM100k+ sebulan.

Apa cara paling berkesan untuk convert pelanggan & tingkatkan ROAS?

CPM, Kos Landing Page View, Cost Per Purchase ni semua penting masa kita run Facebook™ Ads

Tapi at the end of the day, kita akan tengok dekat ROAS untuk tahu sama ada kempen tu profitable atau tidak.

Secara asasnya, kalau iklan menarik, kita akan dapat tarik banyak klik dan kos LPV akan jadi murah.

Kalau sales page convert, kita akan hit conversion rate sekurangnya 5 – 10%.

Dengan offer dan order bump yang menarik, ramai pelanggan akan checkout dengan order value yang besar.

Kalau kita jelas dengan konsep asas ni, kita boleh improve metrik penting dan tingkatkan lagi ROAS iklan kita.

Tak ada gunanya kalau kita terus godek2 dekat bahagian teknikal iklan tapi part sales funnel masih tak convert dan tak dibuat dengan betul.

Jadi tak perlu risau dah kalau anda ada masalah ni. Anda boleh guna blueprint dan strategi yang saya kongsikan dalam bisnes anda untuk tingkatkan lagi conversions, order value & ROAS iklan.

Ecom Sales Funnel akan bagi anda idea tentang apa yang perlu dibaiki untuk naikkan lagi jualan online.

Anda bukan sahaja akan belajar tentang sales funnel, tapi anda juga akan dapat strategi dan  setting Facebook™ Ads yang saya guna untuk maximize conversions anda pada 2023 ni.

Saya siap sediakan panduan untuk hasilkan copywriting & headline guna Chatgpt dimana saya terus share format iklan & jenis video yang saya guna untuk dapatkan klik ke landing page yang targeted dan murah.

Topik - topik yang anda akan belajar

Ilmu proven dalam modul ni akan bantu anda bina sales funnel dan faham strategi untuk tingkatkan conversions, order value pelanggan dan ROAS iklan Facebook™ Ads.

Semua topik ini disusun secara step by step supaya anda boleh faham dengan mudah dan boleh terus apply dalam bisnes lepas belajar nanti.

Market Research

Kenal pasti target audience dan kumpul maklumat untuk hasilkan mesej iklan yang berimpak.

Sales Page Ecom

Fahami struktur & flow sales page yang convert untuk produk ecommerce.

Teknik Bina Offer

Bina offer yang menarik dan sukar ditolak hingga pelanggan rasa rugi kalau tak beli pakej besar.

Pakej & Pricing

Cara susun pakej dan pricing strategy yang saya guna untuk tawan hati pelanggan.

Order Bump

Guna sistem, tawaran dan copywriting yang tepat untuk tingkatkan ROAS iklan.

Winning Ad Copy

Format & contoh berdasarkan winning ad copy dan cara untuk hasilkan ayat guna ChatGPT.

Winning Ad Creative

Format & contoh berdasarkan winning ad creative berserta cara untuk hasilkan variasi.

Video Ecom Berimpak

Winning video yang saya guna dalam kempen dan jenis video yang berimpak untuk produk ecom.

ChatGPT untuk Copywriting

Buat audience research & belajar hasilkan copywriting untuk sales page guna ChatGPT.

Split Testing

Teknik mudah dan cepat untuk dapatkan winning audience dan ad creative yang solid.

Advanced Scaling

Teknik scale up berkesan untuk tarik lebih ramai pelanggan dan maximize conversions.

Strategi Proven & Evergreen

Platform iklan sentiasa berubah tapi semua ilmu ni boleh diguna dalam bisnes sampai bila – bila.

results Peserta dari Kelas Facebook™ Ads Saya yang lepas

Dapatkan bantuan mengenai sales funnel & Facebook™ Ads dalam group support

Kalau anda lost dan perlukan bantuan selepas daftar, anda boleh tanya soalan dan dapatkan jawapan dari saya dan ahli group yang lain melalui group support. Selain Whatsapp, anda juga boleh dapatkan support melalui Facebook™ dan juga Telegram.

YURAN PENDAFTARAN

RM200

Convert lebih banyak jualan dan tingkatkan conversions & ROAS Facebook™ Ads 🚀

Dah penat godek sales page dan split test iklan baru tapi hasil masih sama? Belajar cara bina & optimize sales funnel untuk buat customer beli dengan order value yang tinggi.

Klik button di bawah untuk dapatkan Ecom Sales Funnel dan akses ke konten penuh di members area. 👇

Soalan Lazim

Jawapan soalan lazim di bawah boleh bantu anda untuk dapatkan maklumat lanjut sebelum membuat keputusan untuk menyertai Ecom Sales Funnel

Selepas pendaftaran selesai, anda akan di bawa secara automatik ke learning portal di mana anda boleh akses kesemua video dan konten bonus. 

Pada masa akan datang, anda boleh akses ke portal Ecom Sales Funnel dengan menggunakan login details dan password yang anda tetapkan semasa proses pendaftaran.

Antara kategori yang sesuai untuk guna Ecom Sales Funnel ialah fesyen, kecantikan, kesihatan, produk makanan, barang & pakaian bayi, permainan, hobi, perhiasan & alatan rumah, haiwan peliharaan, aksesori kenderaan, gajet, barangan sukan, produk digital & perkhidmatan.

Data dikumpul dari success stories oleh students, jualan produk saya dan eksperimen saya sendiri.

Ada 3 cara yang anda boleh guna untuk dapatkan bantuan dari saya selepas daftar Ads Masterclass.

  1. Group Whatsapp.
  2. Group Facebook
  3. Telegram

Anda boleh dapatkan link untuk kesemua group rasmi di atas melalui learning portal di website saya.

Nota: Tempat dalam group Whatsapp ialah terhad. Siapa cepat, dia dapat.

Tidak, anda cuma perlu bayar sekali sahaja untuk akses konten Ecom Sales Funnel. Minor update akan diberikan secara percuma dan anda sentiasa boleh gunakan group support rasmi untuk dapatkan bantuan.