FB Ads: Flex Targeting

Punca Kos Melambung

Katakan anda jual barang untuk motorcross tapi anda ‘ter’ promote barang tersebut pada geng superbike.

Audience tak akan click pada post yang tak relevan dengan mereka.

Bila audience tak berminat untuk respond pada iklan, ini akan menyebabkan kos untuk dapatkan pelanggan melambung dari yang sepatutnya.

Jadi, sebab ini lah audience targeting sangat penting untuk pastikan bajet iklan dibelanja dengan efektif.

Pasarkan produk atau servis anda pada the right eyes supaya kempen FB Ads anda dapat score conversion yang tinggi.

Flex Targeting

Saya akan ajar asas flex targeting dan tips penting untuk pastikan conversion iklan anda takeoff like an effin rocket.

Be as specific as possible but do not overcomplicate the process.

Step 1: Untuk targeting, saya akan mulakan dengan 2 kategori interest iaitu Brand dan Influencer.

Katakan saya jual tudung secara online, interests yang relevan dengan produk saya:
Brand: Fareeda, Ariani, Sugarscarf, Bawal Exclusive, Influencer: Neelofa

Selain interest di atas saya juga akan masukkan fashionvalet dan Telekung Siti Khadijah.

Ini kerana audience dari 2 interest tersebut mempunyai minat dan behaviour yang sama kepada online shopping dalam niche fashion.

Step 2: Asingkan interests yang dah dikumpul tadi kepada 2 kumpulan. Klik pada ‘narrow further’ di bawah kotak targeting anda untuk create targeting box yang baru.

Masukkan interest dari kumpulan A ke dalam box pertama dan kumpulan B ke targeting box yang kedua.

Step 3: Klik pada ‘exclude people’ di sebelah kiri narrow further dan klik pada exclude Ex-pats (All) untuk kecualikan daripada traveller dan pendatang sementara dari melihat iklan anda nanti.

Sebab kenapa kita kena asingkan at least kepada 2 kumpulan.

Dalam FB Marketing, kita kena spesifik. Kita taknak target interest A atau B, kita kena target audience yang ada minat pada A dan B!

This is flex targeting.

Berdasarkan pemerhatian anda pada audience 1 & 2 di bawah, audience yang mana menunjukkan minat yang lebih mendalam dan relevan dengan produk yang saya jual?

Audience 1: Like page Ariani Audience 2: Like page Sugarscarf, Ariani, Bawal Exclusive & Fashionvalet.com,

Tentu la audience 2 tu hardcore fans yang minat dan biasa beli tudung online kan. Jadi guna flex targeting untuk pastikan produk anda dipasarkan kepada audience yang betul – betul passionate dan relevant dengan produk anda sahaja.

Exclude Audience

Dekat bahagian custom audience, jangan lupa untuk exclude senarai customers dan leads supaya anda boleh fokuskan bajet iklan sentiasa dibelanjakan untuk acquire new leads dan customers sahaja.

Facebook akan charge anda kalau audience yang dah jadi customer pun masih nampak selling ads anda.

Tips Penting

Q: Boleh ke guna general interest kalau banyak yang tak available?

A: Yes, be specific but don’t overcomplicate. Guna apa yang available asalkan relevan dengan produk. Buat flex targeting.

Q: Saiz ideal untuk audience?

A: Untuk kempen FB Ads baru, you will find a sweet spot betweek 200k – 500k

Tidak jelas? Tuliskan soalan anda di bawah.

Saya harap blog post ni membantu meningkatkan lagi performance FB Ads anda.

Tuliskan soalan yang bermain di fikiran anda di bawah, saya akan reply kemudian.

Anda nak belajar strategi lengkap yang saya guna untuk hit 14.5X ROAS dengan Facebook Ads dalam masa 6 hari?

Dalam 10X Launch Funnel, saya sediakan panduan lengkap secara step by step untuk bantu anda buat 10X ROAS dengan Facebook Ads melalui strategi launch.

Strategi ni telah menunjukkan hasil yang mind blowing dalam niche produk digital, servis, ecommerce, fashion, produk kecantikan dan juga kesihatan.

Goal utama saya adalah untuk bantu anda plan dan execute campaign launch dengan secepat yang mungkin

Sebab itulah juga saya sediakan format fill in the blank template yang lengkap dengan contohnya sekali.

Dari tutorial Facebook Ads untuk lead generation, launch dan last call (3 campaigns) hinggalah ke konten untuk iklan, email dan SMS.

Anda cuma perlu ikut strategi ini dan tiru format ayat iklan, emel & SMS yang saya berikan untuk hit 10X ROAS dalam kempen launch anda nanti.

ANTARA PERKARA YANG ANDA AKAN BELAJAR DALAM 10X LAUNCH FUNNEL

  • Video 10X Launch Funnel untuk bantu anda susun strategi, buat persediaan dan execute kempen launch anda.
  • Proven ‘Fill In The Blank’ Format untuk landing page, sales page, thank you page dan upsell page.
  • ‘Fill In The Blank’ Template untuk konten email & SMS semasa fasa seeding, launch, reminder & last call.
  • Tutorial Facebook Ads + Contoh Ad Copy untuk tarik leads berkualiti pada harga yang berbaloi dan bagaimana untuk convert prospek jadi pelanggan dengan jayanya semasa fasa launch.
  • Tutorial Kira Metrik, Setup Conversions & Scale kempen iklan dengan pantas dalam masa 3 Hari.
  • 3 Perkara Simple Yang Saya Ubah untuk boost jualan online  tanpa perlu tambah satu sen pada bajet iklan berbayar.

DI BAWAH ADALAH HASIL DARIPADA STRATEGI YANG ANDA AKAN BELAJAR DALAM 10X LAUNCH FUNNEL

HARGA PENDAFTARAN 10XLF

RM400

Anda nak dapatkan akses 10X Launch Funnel dengan diskaun 35% dari harga di atas?

Untuk pelancaran pada 12 Februari (Rabu) dari pukul 10 AM hingga 11:59 PM, anda boleh dapatkan akses dengan diskaun early bird sebanyak 35% dari harga RM400 (harga selepas pendaftaran early bird tamat).

Pendaftaran Dibuka dalam masa:

Hari
Jam
Minit
Saat

KUPON TERHAD UNTUK 100 USAHAWAN TERAWAL SAHAJA

Pada 12 Februari (Rabu) dari pukul 10 AM hingga 11:59 PM. Anda boleh sertai 10X Launch Funnel dengan diskaun early bird sebanyak 35% dari harga pendaftaran asal (RM400).

Tetapi, kod kupon tersebut cuma boleh digunakan pada 12 Februari dan akan diberikan kepada 100 usahawan yang terawal sahaja.

Jadi, isi borang di bawah untuk rembat kod kupon early bird anda sekarang sebelum kuota penuh.

Tidak jelas & perlukan bantuan? Sila tuliskan soalan anda dalam ruangan komen di bawah.

P/S: Malu bertanya nanti sesat jalan.

2 thoughts on “FB Ads: Flex Targeting”

  1. Maaf ya Tuan. Saya nak tanya kalau potential reach “unavailable”, adakah iklan itu akan bergerak dengan elok mcm biasa? atau akn terjejas?

    1. Kalau dalam target audience, both include dan exclude tu ada enough people (Walaupun dia tulis unavailable) yes, it will run like normal. Kalau kita ada 500k target audience and then exclude audience yang ada 300 orang, the potential reach will then be unavailable. FB does not have the ability to show the exact numbers to us yet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top