Tips ‘Targeting’ Untuk Deliver Iklan Anda Pada Audience Yang Tepat

Selepas pilih objektif, perkara pertama yang kita akan jumpa ialah targeting. Targeting akan tentukan kepada siapa iklan kita akan ditunjukkan.

Walaupun anda guna gambar yang menarik perhatian dan sales copy yang meyakinkan.

Targeting yang tidak tepat akan buatkan iklan ditunjukkan pada orang yang salah, kos iklan melambung dan jumlah jualan yang sedikit.

Dalam blog post ni saya akan kongsi 3 tips yang anda boleh gunakan semasa nak buat campaign Facebook Ads.

1. Passionate Audience

Untuk buat jualan berterusan, anda kena target audience yang passionate. Saya beri 1 contoh, katakan saya seorang penjual produk kosmetik.

Step pertama, saya akan pilih (at least) 3 kategori yang relevant dengan niche saya. Kategori ni juga digunakan untuk define ciri – ciri target audience saya.

Contoh: untuk jual produk kosmetik, saya nak target wanita berumur 25 – 44. Audience ni suka shopping online, cosmetic products dan follow public figure yang related to beauty.

Jadi saya akan pilih;

  1. Cosmetic brand = Simply Siti
  2. Shopping site = Fashionvalet.com
  3. Public Figure = Neelofa

Berdasarkan targeting diatas, anda boleh lihat yang audience saya ada interest pada cosmetic, suka shopping dan suka pada public figure yang related dengan beauty.

“Eh tapi bro, fashionvalet.com tu bukan cosmetic kan, tu fashion..”

Iyo, den tau. Tapi takkan lah orang yang like page FashionValet.com tu dedicate seumur hidup dia untuk shopping kat sana je. Apa yang penting ialah relevancy dan past behavior.

Contoh kedua, lets dive deeper. Katakan lah saya nak promote email marketing service saya pada syarikat di USA.

Ciri – ciri audience saya ialah seorang business owner yang suka baca magazines related to business, follow top marketing coaches dan dia guna email marketing software.

Jadi interest yang saya akan target ialah:

  1. Magazine: Forbes, Inc
  2. Coach: Neil Patel, Brian Dean
  3. Software: Mailchimp, Convertkit

2. Saiz Audience

Saiz audience bergantung kepada bajet anda but here is a benchmark as recommended by Facebook Ads experts yang betul – betul buat kerja.

Kalau anda baru mulakan kempen, mula dengan saiz 300k – 500k.

Lepas dah ada sekurang – kurangnya 1000 conversions which that could be a mixture of leads dan purchase, baru go for bigger audience (500k>).

So, apa jadi kalau audience anda lebih daripada 500k atau kurang dari 300k masa nak mulakan kempen?

Lebih dari 500k tu terlalu wide kalau anda baru mulakan kempen, bawah 300k tu kecik sangat pula.

Kalau pergi memburu, nanti sesat kalau hutan tu besar sangat. Kalau kecik sangat pula, pusing – pusing jumpa benda sama.

Kalau dah ada 1000 conversions (leads + purchase) baru go for bigger audience, sebab masa ni pixel kita dah collect enough data and FB pun dah jelas siapa leads and customer kita.

Bila data dah jelas berdasarkan profile 1000 conversions tadi, (umur, interests, sektor pekerjaan, dll) baru lah FB boleh optimize dan tunjukkan iklan kita kepada audience yang most likely untuk convert jadi leads atau customers. (lebih tepat)

Jadi, jangan target wide dengan data yang tidak jelas. Start small dan collect data dulu. Bila dah profitable, baru kita scale dan target bigger audience.

3. Range Umur

Mula – mula, pergi ke audience insights. Set location kepada Malaysia atau negara yang anda nak target. Copy semua interest dan paste ke dalam targeting box disebelah kiri.

Sekarang anda dapat lihat majoriti range umur audience anda dalam halaman tersebut.

Diatas ialah contoh untuk audience yang saya buat untuk cosmetic product tadi. Majoriti adalah perempuan berumur 18 – 44 tahun.

Tapi.. Personally, saya akan start target audience yang berumur 21 atau 25 ke atas (bergantung pada niche) kerana range umur tersebut lebih financially available.

Anda tak perlu bajet yang besar untuk jana keuntungan yang berlipat kali ganda regardless of apa yang anda jual.

Dengan targeting yang tepat, saya jana RM8 ROI dari setiap RM1 yang saya belanjakan pada Facebook Ads. Anda boleh zoom in untuk lihat data dalam gambar dibawah.

Apa yang penting ialah anda mesti deliver ads pada audience yang kisah dan mahukan produk anda.

So, jom recap apa yang kita dah baca tadi:

1. Guna kategori dan interest yang define ciri – ciri target audience anda. Nak jual barang superbike? Lelaki 30 – 40an, like page Yamaha, Valentino Rossi dan Moto GP.

2. Gunakan saiz audience yang betul mengikut bajet anda. Jangan wide sangat, jangan terlalu kecil.

3. Guna audience insights untuk cari range umur, so tak payah lah nak buat 3 iklan yang sama untuk umur 20 – 30, 40 – 50.

Terima kasih kerana membaca blog saya, jangan lupa untuk subscribe dan tinggalkan komen kalau anda ada sebarang soalan. Good luck!

Anda nak belajar strategi lengkap yang saya guna untuk hit 14.5X ROAS dengan Facebook Ads dalam masa 6 hari?

Dalam 10X Launch Funnel, saya sediakan panduan lengkap secara step by step untuk bantu anda buat 10X ROAS dengan Facebook Ads melalui strategi launch.

Strategi ni telah menunjukkan hasil yang mind blowing dalam niche produk digital, servis, ecommerce, fashion, produk kecantikan dan juga kesihatan.

Goal utama saya adalah untuk bantu anda plan dan execute campaign launch dengan secepat yang mungkin

Sebab itulah juga saya sediakan format fill in the blank template yang lengkap dengan contohnya sekali.

Dari tutorial Facebook Ads untuk lead generation, launch dan last call (3 campaigns) hinggalah ke konten untuk iklan, email dan SMS.

Anda cuma perlu ikut strategi ini dan tiru format ayat iklan, emel & SMS yang saya berikan untuk hit 10X ROAS dalam kempen launch anda nanti.

ANTARA PERKARA YANG ANDA AKAN BELAJAR DALAM 10X LAUNCH FUNNEL

  • Video 10X Launch Funnel untuk bantu anda susun strategi, buat persediaan dan execute kempen launch anda.
  • Proven ‘Fill In The Blank’ Format untuk landing page, sales page, thank you page dan upsell page.
  • ‘Fill In The Blank’ Template untuk konten email & SMS semasa fasa seeding, launch, reminder & last call.
  • Tutorial Facebook Ads + Contoh Ad Copy untuk tarik leads berkualiti pada harga yang berbaloi dan bagaimana untuk convert prospek jadi pelanggan dengan jayanya semasa fasa launch.
  • Tutorial Kira Metrik, Setup Conversions & Scale kempen iklan dengan pantas dalam masa 3 Hari.
  • 3 Perkara Simple Yang Saya Ubah untuk boost jualan online  tanpa perlu tambah satu sen pada bajet iklan berbayar.

DI BAWAH ADALAH HASIL DARIPADA STRATEGI YANG ANDA AKAN BELAJAR DALAM 10X LAUNCH FUNNEL

HARGA PENDAFTARAN 10XLF

RM400

Anda nak dapatkan akses 10X Launch Funnel dengan diskaun 35% dari harga di atas?

Untuk pelancaran pada 12 Februari (Rabu) dari pukul 10 AM hingga 11:59 PM, anda boleh dapatkan akses dengan diskaun early bird sebanyak 35% dari harga RM400 (harga selepas pendaftaran early bird tamat).

Pendaftaran Dibuka dalam masa:

Hari
Jam
Minit
Saat

KUPON TERHAD UNTUK 100 USAHAWAN TERAWAL SAHAJA

Pada 12 Februari (Rabu) dari pukul 10 AM hingga 11:59 PM. Anda boleh sertai 10X Launch Funnel dengan diskaun early bird sebanyak 35% dari harga pendaftaran asal (RM400).

Tetapi, kod kupon tersebut cuma boleh digunakan pada 12 Februari dan akan diberikan kepada 100 usahawan yang terawal sahaja.

Jadi, isi borang di bawah untuk rembat kod kupon early bird anda sekarang sebelum kuota penuh.

Tidak jelas & perlukan bantuan? Sila tuliskan soalan anda dalam ruangan komen di bawah.

P/S: Malu bertanya nanti sesat jalan.

6 thoughts on “Tips ‘Targeting’ Untuk Deliver Iklan Anda Pada Audience Yang Tepat”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top