FB Ads Case Study For Skincare: 302% ROI

Kempen FB Ads ni saya jalankan pada Q2 tahun 2018, lebih kurang sebulan sebelum raya aidilfitri.

Produk dalam case study ini adalah produk homemade, dimana saya buat semuanya dari scratch dengan bantuan dan nasihat dari pakar.

Selepas buat persediaan, saya terus order semua bahan yang diperlukan secara online from the comfort of my papa bear chair.

It took a week or so untuk barang – barang sampai dari various suppliers, some from here and some from overseas.

Tentang Produk

Ilham untuk buat Dead Sea Mud Mask ini datang daripada brand Lush.

Saya sangat tertarik dengan keunikan produk dari Lush iaitu Ocean Salt Scrub dan cara mereka present produk tersebut.

Dengan bajet yang seminima mungkin, saya berjaya hasilkan 118 bekas dead sea mud mask dengan berat 100g each.

Mengikut calculation awal sepatutnya saya dapat 130 bekas tapi mungkin ada yang tercelet celet dan tertumpah sana sini membuatkan saya short 12 bekas.

Saya ketepikan 100 bekas untuk dijual, selebihnya untuk kegunaan lain seperti kumpul testimoni dan kegunaan sendiri.

Everything about Gold Rose Naturals was new. Facebook pagenya, IG Profile, Ads Account, Pixel etc semuanya baru.

Saya jalankan beberapa mini test sebelum lancarkan full ads campaign.

Mostly on testing the price tag and figuring out jenis konten apa yang boleh bagi saya maximum impact dan roi dari kempen traffic generation saya.

Fasa 1: Traffic Generation

Dalam fasa ini, misi utama saya adalah untuk generate targeted traffic dan educate mereka tentang lumpur laut mati.

Selepas buat sedikit research, saya siapkan 1 blog post yang panjangnya lebih kurang 500 patah perkataan.

Kemudian saya recycle blog post tersebut untuk di jadikan iklan dalam format canvas.

Untuk traffic generation, saya gunakan dua on brand content. Satu blog post, 1 lagi adalah recycled version dalam bentuk canvas.

Saya gunakan FB dan IG feed sebagai placement untuk canvas dengan adset yang berbeza.

Untuk blog post pula, saya guna FB news feed dalam adset yang berbeza (mobile + desktop).

Jumlah yang di belanjakan pada traffic generation dan testing ialah RM679.72 dan berikut adalah iklan canvas dan salah satu advert untuk blog post dari kempen ni.

Daripada kempen traffic generation ni, saya dapati bahawa cost per click di IG adalah jauh lebih rendah tetapi kos untuk acquire customer lebih tinggi dari audience di Facebook.

People react to different content differently, sebab itu kita kena recycle on brand content kita into different formats.

Ada yang suka tengok video, ada yg suka canvas, ada yg suka baca blog dan ada yang tidak. Lain orang, lain minatnya. 

Tapi apa yang penting ialah, the core values and messages in every phase of the funnel must be aligned carefully.

Jadikan OBC kita sebagai main content. Daripada situ, kita boleh potong dan ambil bullet points untuk jadikan post di FB atau IG.

Sebab itu kita kena labur masa untuk buat OBC yang indepth, berkualiti dan kalau boleh hasilkan content yang evergreen.

Takdalah kerja kita hari – hari nak kena buat content kan. Expert seperti Bryan Harris setuju yang posting everyday hanyalah mitos.

In this very noisy space of digital advertising world, the main goal is always to deliver the right and impactful message so that audience can really remember about our brand. 

Fasa 2: Persuasion

Dalam fasa 2, saya nak move mereka further down the sales funnel dengan meyakinkan mereka tentang produk menggunakan testimoni dan recommendations.

Ketika itu saya cuma ada 5 testimoni sahaja. Saya pilih 2 yang terbaik untuk diletakkan dalam content persuasion.

This is where we tell a story tentang bagaimana lumpur laut mati bawa perubahan kepada pengguna produk.

Saya ambil screenshot review pelanggan di FB kemudian letakkan pada iklan produk. Pada awal ayat iklan, saya gunakan emoji 5 bintang kemudian highlight part penting dari testimoni pelanggan.

Penggunaan emoji dalam FB Ads boleh berikan boost pada CTR kerana emojis are eyecatching but please do not overuse it.

Selepas audience klik, ia akan bawa mereka ke satu page yang menceritakan tentang journey pelanggan dan bagaimana lumpur laut mati memberikan impak pada kulit mereka.

Total yang di belanjakan pada testing dan iklan pada fasa persuasion ialah RM169.24.

Simple images were used but clear and direct to the point, berikut adalah antara salah satu iklan persuasion yang saya gunakan.

Persuasion Ad BA

Fasa 3: Open Cart

Pada hari ke 5 selepas baca on brand content, saya retarget semula audience tadi dengan iklan open cart.

Mesej utama dalam fasa ni ialah untuk ingatkan audience yang produk ni akan sedut kekotoran yang berada jauh dalam kulit mereka macam vakum dan perubahan ketara boleh dirasai selepas 15 minit sahaja walaupun untuk pemakaian kali pertama.

Such a bold marketing hype but it works, just like that in 15 mins. Adik saya sapu lumpur ni pada lutut kawannya dalam bentuk bulat.

Apa yang jadi lepas 15 – 20 mins ialah we can see clear as a day ada tompok putih pada lutut kawan adik saya dengan tesktur kulit yang lebih lembut.

That’s when I know this thing really – really works. Also, I don’t recall his friend coming to our house in shorts again.

By the way, saya gunakan SenangPay dan OrderSini untuk collect pesanan dari pelanggan.

Pada fasa open cart, sebanyak RM150.62 telah di belanjakan pada testing dan iklan. Berikut adalah salah satu iklan dari fasa open cart.

Final Results

  • Total Spent = RM999.58
  • New fans = 213 FB page likes
  • IG Fans = 54 followers
  •  Cost per fan = RM3.73
  • New sales = RM4018 (82 pelanggan)
  • CPA = RM12.19 per customer
  • ROI = 302%

Walaupun masa ni saya ada lagi a few days atau maybe a week before pos laju tutup perkhidmatan untuk sementara, saya terima banyak complaints dari customers yang mengatakan barang mereka tak sampai lagi.

Ada yang dah order more than 10 days ago, did I panic? Of course and I am very bad at handling upset women.

Kekurangan ilmu saya dalam mengurus physical business with postage etc membuatkan iklan ditutup lebih awal dari yang sepatutnya.

In 2019, kalau ada masa dan rezeki saya akan rebrand Gold Rose dengan nama dan packaging yang baru. As for now the pages are mostly set to unpublished kecuali IG.

Rooms For Improvements

Fokus pada pembinaan content yang kukuh untuk canvas ad, rupa  yang moden tanpa solid points adalah usaha yang sia – sia. Nak convert blog 500 patah perkataan ke single canvas tidak mudah tetapi research yang mendalam dan kesabaran will surely benefit you. 

Kumpul lebih banyak testimoni dan invest pada influencer marketing, this is instant boost for your brand. Gambar yang influencer nak pos dekat IG mereka tu tak berapa penting sangat pun, majoriti followers awek dahi licin macam telur rebus ni semua lelaki je kahkah.

Misi utama kita ialah untuk guna dan letak gambar2 tu dekat profile atau FB page for social proof. Apa pun discuss thoroughly dengan mereka supaya tak ada salah faham. 

Jangan lupa untuk guna autoresponder dan email marketing as a booster. Bot mcm manychat juga bagus dan sesuai untuk kempen produk sebegini.

Saya akan gunakan platform woocommerce, billplz and other plugins untuk setiap experiment bermula dari 2019 supaya dapat automate sales process sebanyak yang boleh.

Dalam case study yang akan datang, saya akan kongsi insights dan data yang lebih terperinci untuk Autopilot FB Ads Funnel dengan bantuan autoresponder, terima kasih.

Tidak jelas? Jom bincang di bawah! 🙂

3 thoughts on “FB Ads Case Study For Skincare: 302% ROI”

    1. TG – Learn More and No CTA
      Persuasion – Learn More
      Open Cart – Shop Now

      Saya selalu guna 3 ni je, No CTA tu saya guna untuk create variation je and to make the ads blend in with normal posts on news feed. Not a big deal but its good to create some variations.

  1. best baca case study semua yg tuan tulis…dengan case study dapat faham dgn banyak tentamg strategi marketing 👍👍…semoga tuan teruskan share case study…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top